Het duurste onderdeel van uw webwinkel is zonder enige twijfel het systeem zelf. In de meeste gevallen is of wordt dit systeem ontwikkeld in PHP in combinatie met een zogenaamde MySQL database. Wie gebruik maakt van Windows webhosting kan echter eveneens kiezen voor een systeem dat werd ontwikkeld in .net in combinatie met MSSQL databases. De keuze of u gebruik zult maken van een bestaand systeem of een volledig nieuw systeem wil laten ontwikkelen is niet zo eenvoudig. In dit artikel zullen we proberen de verschillende voor en nadelen tegenover elkaar af te wegen en zo na te gaan of het al dan niet interessant is om een systeem op maat te laten maken in plaats van gebruik te maken van gratis opensource software.

Als eerste moet u goed beseffen dat programmeren veel tijd en kennis kost en het daarom alles behalve goedkoop is. Een volledig webwinkel systeem is daarnaast ontzettend uitgebreid. Wanneer u een webwinkel systeem wil laten ontwikkelen dient u rekening te houden met een aanzienlijk aantal onderdelen. Als eerste is er het basis systeem waarop alles wordt afgestemd en is er een gebruikers gedeelte en een admin gedeelte. Het admin gedeelte is het terrein van de beheerder van de webwinkel van waaruit alle onderdelen van de webwinkel kunnen worden beheerd. Het gebruikers gedeelte is het onderdeel dat uw bezoekers en potentiële klanten te zien krijgen.

Als u een webwinkel systeem laat ontwikkelen bepaald u natuurlijk zelf hoe het systeem in elkaar zit, maar u dient ten minste rekening te houden met de standaard benodigdheden en daarnaast eveneens een zoekmachine die de navigatie een stuk eenvoudiger maakt, een nieuwsbrief om uw klanten en potentiële klanten op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen, etc. Hoe uitgebreid u uw webshop maakt bepaald u dus volledig zelf. Hou er rekening mee dat een compleet systeem u al snel enkele duizenden euro’s zal kosten.

De vraag dringt zich echter al snel op of u wel een compleet nieuw systeem wil laten ontwikkelen. In principe komt een webwinkel systeem namelijk steeds min of meer op hetzelfde neer. Waarom dan enkele duizenden euro’s investeren als er reeds goede en goedkope (tot zelfs gratis) software op de markt is? Voor verschillende webwinkels kunt u gewoon een (maandelijkse) licentie afnemen. Eén van de bekendste aanbieders op dit vlak is mijnwebwinkel.nl, maar ook mijnwinkel.nl en shoppagina.nl zijn bekend in de wereld van de webwinkels. Bent u meer op zoek naar open source software dan zal vooral de naam OSCommerce een belletje doen rinkelen.

U dient voor uzelf uit te maken of een volledig systeem laten ontwikkelen een goed idee is. Wij zijn echter van mening dat het ontwikkelen van een compleet nieuw systeem erg veel geld en tijd kost en er prima software op de markt is om gebruik van te maken. Verder is de software van opensource webwinkels vlot aanpasbaar en kunt u perfect uw huisstijl opnemen in de lay-out van de webwinkel. Ook hier geldt opnieuw bezint eer ge begint.

Share
RSS Feed
Get Adobe Flash player